Daca si tu iti doresti ca de Paste sa ii surprinzi pe cei care se vor aseza la masa cu un desert deosebit, ia in calcul cozonacul. Este pregatit foarte des, mai ales la mesele de sarbatoare.
Cum sa prepari cel mai bun cozonac pentru Paste
Pentru aluat ai nevoie de: un kilogram de faina, 360 ml de lapte, 200 grame de unt topit, 200 de grame de zahar, 14 grame de drojdie deshidratata, doua oua intregi, sapte galbenusuri, un praf de sare si alte arome in functie de preferinte (vanilie, portocale, rom, etc).
Pentru umplutura iti trebuie: 100 de grame de cacao, 500 de grame de miez de nuca faramitat, 50 de grame de zahar, un albus si cateva linguri de lapte.
Cum se prepara cozonacul
Mai intai se pune laptele la fiert cu zaharul si esenta. Amesteca se da deoparte si se lasa la racit pana cand devine caldut. Galbenusurile, ouale si sarea se amesteca foarte bine. Apoi, se adauga faina si drojdia. Se pune totul in aluatul de paine si se lasa la framantat timp de 15 minute.
Prepararea umpluturi: se amesteca nuca macinata cu pudra de cacao, zaharul, albusul si cateva linguri de lapte pentru a forma o crema.
Apoi se imparte aluatul in sase parti: acestea se ung cu ulei si se asaza intr-un vas uns la randul lui cu ulei. Se lasa la loc cald in casa pentru ca creste pentru aproximativ o ora si jumatate.
Apoi, fiecare bucata de aluat se intinde bine pe blatul de lucru, se pune umplutura plus rahat sau stafide, in functie de preferinte. Se impletesc cozonacii si fiecare se asaza in tava tapetata cu hartie de copt. Se lasa in cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius pana cand se rumenesc, aproximativ o ora.
FOTO: libertatea.ro