Deserturi

#cei mai buni mucenici moldovenesti #mucenici moldovenesti cu ou si lapte # mucenici moldovenesti

Cum sa prepari cei mai buni mucenici moldovenesti. Reteta clasica, cu oua si lapte, pe care o vei adora

Luna martie nu exista fara mirosul clasic de mucenici moldovenesti proaspat scosi din cuptor. Denumiti si Sfintisori muncenicii moldovenesti sunt acea guilty pleasure pe care toti o avem.

Daca adori mucenicii si vrei sa prepari cei mai buni si mai savurosi mucenici, am pregatit pentru tine reteta clasica, cu oua si lapte. 

Ingrediente pentru mucenici moldovenesti cu oua si lapte

  • 1 kg de faina
  • 450 ml de lapte
  • 75g drojdie proaspata (sau 2 pliculete de drojdie uscata)
  • 3 oua
  • 125 g zahar
  • 75 g unt
  • Coaja rasa de la o lamaie
  • Coaja rasa de la o portocala
  • O fiola esenta de vanilie
  • 1/2 fiola esenta de rom
  • Un praf de sare

Pentru sirop:

  • 300 ml apa
  • esenta de vanilie
  • esenta de rom
  • 150 g zahar (sau dupa gust)
  • coaja de la o lamaie sau portocala

Pentru decor:

  • miere
  • nuca macinata

Cum se prepara mucenicii moldovenesti cu oua si lapte

Ce cerne bine faina si se adauga intr-un castron. Se prepara apoi maiaua inmuind drojdia cu putin lapte caldut peste care se adauga doua linguri de faina. Se amesteca bine si se lasa sa creasca pana isi dubleaza volumul.

Intre timp, restul de lapte se pune pe foc, impreuna cu zaharul si sarea. Se amesteca bine pana cand se topeste zaharul apoi se stinge focul. 

Untul se pune la topit intr-o craticioara mica.

Ouale se bat ca pentru omleta si se adauga in acestea coaja de lamaie si de portocala, esenta de vanilie si cea de rom.

Cand maiaua a cresct, se adauga peste faina si se incorporeaza treptat laptele. Dupa ce tot laptele a fost inghitit de aluat se adaga ouale, in trei etape, amestecandu-se foarte bine pana la incorprorare. Se adauga apoi, treptat, untul topit. Ai grija ca acesta sa fie cald, dar nu fierbinte. Se framanta foarte bine coca, timp de 15 minute. 

Se lasa aluatul al dospit intr-un loc cald si se se pregatesc doua tavi care se tapeteaza cu hartie de copt. Cand aluatul a crescut, se formeaza mucenicii care se asaza in tavi, cu spatiu suficient intre ei pentru a creste mai mult. Se lasa la dospit inca 15-20 de minute. Se ung apoi cu o pensula inmuiata in ou batut cu putin lapte si se dau la cuptor.  

Cat timp mucenicii se coc, se prepara siropul. Se pune apa la fiert impreuna cu zaharul. Cand da in clocot se adauga aromele si coaja de lamaie sau de portocala. Se amesteca bine pana cand zaharul se topeste apoi se stinge focul.

Siropul se muta intr-un castron incapator.

Cand mucenicii s-au copt se scot din cuptor si se lasa sa se odihneasca timp de 5-10 minute, apoi se tavalesc bine prin sirop pentru a se inmuia. Se pun intr-o tava, se ung cu miere din belsug si se presara nuca macinata peste.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din deserturi

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Negresa cu bezea

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare