Sfaturi culinare

#gust alimente #gust mai bun #alimente

Secretul alimentelor cu un gust mai bun. Ce trebuie sa facem

S-a facut o noua descoperire! Se pare ca perceptia gustativa este influentata si de alti factori, printre care si zincul. Mineralul imbunatateste modul in care este perceput atat gustul, cat si mirosul. Mihaela Bilic le-a oferit informatii pretioase romanilor, explicand in ce alimente se gaseste mai mult zinc.

 

„Mai mult gust cu un pic de zinc

Gustul alimentelor e simtit cu ajutorul papilelor gustative, aflate pe suprafata limbii si pe mucoasa obrajilor. Mai nou s-a descoperit ca perceptia gustativa este influentata si de alti factori, cum ar fi zincul. Prezent cu predilectie in alimentele de origine animala, zincul este un mineral cu rol esential in crestere si dezvoltare, in functionarea sistemului nervos si reproducator, asigura rezistenta la boli si…perceptia gustului.

Care este mecanismul? De prezenta zincului depinde functionarea numeroaselor enzime implicate in metabolism, printre care si gustina, o enzima secretata de glandele salivare. Dr. Hentkin, specialist la Clinica de gust si miros de la Washington, a studiat rolul gustinei in relatia dintre nutritie si placere. El a demonstrat ca zincul este indispensabil pentru perceptia gustului, atat la nivelul gurii, cat si la nivelul creierului.

Carenta de zinc determina reducerea sintezei de proteine la nivelul papilelor gustative. La nivel central perceptia placerii alimentare poate fi afectata, zonele cerebrale responsabile fiind dependente de zinc. Studiile facute de dr. Hentkin au aratat eficienta zincului in stimularea gustinei si capacitatea lui de a regenera papilele gustative. Acest mineral imbunatateste perceptia gustului si mirosului, esentiale pentru evaluarea optima a mancarii.

Surse alimentare de zinc? Carne de orice fel, fructe de mare, produse lactate, branza si oua. In regnul vegetal avem zinc in seminte, nuci si fructe oleaginoase, linte si leguminoase. Cea mai mare eficienta metabolica o are zincul provenit din produsele de origine animala. De retinut ca lactoza creste absortia zincului, in timp ce fitatii din cereale au efect inhibitor. Si daca tot vorbim de placere, ciocolata este o excelenta sursa de zinc!”, a spus ea in mediul online.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Cheescake in stil american

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare