Sarcina

#afectare fat #alimentatie #cafea #sarcina

Cafeaua bauta in timpul sarcinii, chiar si in cantitati mici, afecteaza fatul

Desi este posibil sa continui sa mananci si sa bei ceea ce consumai in mod obisnuit in timpul sarcinii, exista o lista de alimente care sunt interzise in timpul sarcinii, deoarece ar putea afecta sanatatea mamei si a copilului. O bautura care a fost recent studiata mai in profunzime este cafeaua, al carei consum in timpul sarcinii nu este recomandat si ar trebui evitat, potrivit celor mai recente cercetari.

In aceeasi ordine de idei, un nou studiu a descoperit ca consumul de cafea in timpul sarcinii, chiar si in cele mai mici cantitati considerate sigure, ar putea afecta negativ inaltimea copilului.

Copii mai mici

Potrivit rezultatelor unui studiu publicat in revista JAMA Network Open, consumul de cafea in timpul sarcinii ar avea un impact negativ asupra inaltimii bebelusului, rezultand copii mai mici decat colegii lor.

Potrivit rezultatelor acestei cercetari, chiar si cantitati mai mici decat recomandarea considerata sigura (200 mg pe zi, echivalentul a doua cesti de cafea) sunt asociate cu o statura mai mica la copiii de patru ani, care se extinde pana la varsta de opt ani.

In datele concrete, s-a constatat ca copiii femeilor care au baut 50 mg sau o jumatate de ceasca de cafea pe zi in timpul sarcinii erau cu doi centimetri mai scunzi decat copiii femeilor care nu au baut cafea in timpul sarcinii.

Cercetatorii subliniaza ca, desi diferenta este mica, este important sa fie luata in considerare in cadrul unor studii ulterioare, deoarece nu se stie daca aceasta diferenta de inaltime ar putea afecta sanatatea pe termen lung a copiilor, iar studii anterioare au asociat statura mica cu un risc crescut de boli cardiovasculare, diabet si obezitate la varsta adulta.

Ce poti face daca esti insarcinata si esti dependenta de cafea?

Desi consumul de cafea nu este interzis in timpul sarcinii, deoarece cofeina traverseaza placenta, aportul acesteia trebuie limitat pentru a evita efectele nocive asupra sanatatii femeii insarcinate si a fatului. In mod ideal, ar trebui sa fie evitata cu totul.

Daca nu este posibil sa renunti complet la ea, cheia este sa reduci pe cat posibil consumul de cofeina, consumand cafeaua cu moderatie si ocazional, inlocuind-o de preferinta cu bauturi mai sanatoase, cum ar fi sucurile de fructe sau apa.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare

Sfatul expertului