Sanatatea copilului

#imbaiere copil #ingrijirea copilului #iarna

Cum sa-i faci baie copilului iarna pentru a evita sa raceasca

Temperaturile scazute pot face ca momentul baii sa fie mai putin placut, iar pentru a evita acest lucru trebuie sa urmezi cateva recomandari care vor face ca imbaierea copilului sa fie in continuare un moment placut pentru toata lumea. Acestea sunt actiuni mici care schimba putin dinamica baii, dar nu o modifica in mod fundamental.

 

In primul rand, nu este necesar sa speli bebelusul in fiecare zi, mai ales iarna, cand abia transpira, iar vremea rece si uscata lipseste pielea de hidratarea sa naturala. Baile frecvente si produsele de baie pot perturba bariera protectoare delicata a bebelusului.

Temperatura apei si a baii

In multe locuinte exista incalzire centrala si baia mentine o temperatura potrivita, egala cu cea din restul camerelor, dar chiar si asa, fiind dezbracat si ud, copilul poate raci mai usor, asa ca ar trebui pornit un aragaz sau un calorifer pentru a incalzi camera, astfel incat copilul sa nu raceasca fara haine.

Aceasta recomandare devine esentiala in cazul in care casa nu mentine aceeasi temperatura sau daca doar unele camere sunt mentinute calde (unde se afla copilul si restul familiei).

De asemenea, in interiorul cazii trebuie sa verifici daca temperatura apei este potrivita, ridicand termostatul cu cateva grade si, in orice caz, verificand mereu temperatura apei pentru ca bebelusul sa nu se arda sau sa nu raceasca.

Odata ce camera si apa sunt la o temperatura buna, poti scoate hainele copilului. Daca il dezbraci in alta camera pentru a-l duce gol la baie sau il dezbraci cand camera nu este calda, exista riscul sa raceasca.

In ceea ce priveste cantitatea de apa, daca vara poti scalda copilul cu putina apa in cada, pe timp rece este indicat sa o umplem putin mai mult. In caditele pentru bebelusi este simplu, iar acest lucru nu inseamna neaparat un consum de apa mult mai mare pentru copiii mai mari, deoarece exista anumite reductoare sau "mini-cadite" din plastic care sunt mai confortabile pentru copiii care nu mai incap in caditele pentru bebelusi, dar pentru care cada de familie este prea mare pentru ei.

Pregateste totul pentru imbaierea copilului

Pe langa temperatura camerei si a apei, trebuie sa ai pregatite pelerina de baie sau prosopul si hainele pentru schimbarea bebelusului. Vara este bine sa tii bebelusul in brate si sa-l duci dezbracat in alta camera pentru a se imbraca, dar daca este frig nu este o idee buna.

Este mai bine sa usuci si sa imbraci copilul in baie, care va fi mai calda dupa baie, iar dupa ce este gata, iesi cu hainele pe el. Acelasi lucru este valabil si pentru parul pe timp de iarna (desi poate ca nu are inca prea mult): cel mai bine este sa il usuci cu un prosop si un uscator de par moale, astfel incat copilul sa nu raceasca.

De asemenea, tine cont de faptul ca, daca baia este prea lunga, chiar daca la inceput sunt foarte calde, apa se va raci daca trece prea mult timp. O baie mai scurta, fara sa se raceasca, este mai buna decat sa prelungesti baia si sa te enervezi cand nu se simt atat de confortabil. Jocurile pot fi jucate foarte bine dupa baie, in afara baii, dupa ce sunt imbracati.

Bineinteles, indiferent de anotimp, nu trebuie sa lasi copilul nesupravegheat nici macar o clipa. Inecul in copilarie sau caderile sunt unele dintre cele mai frecvente si periculoase accidente domestice. Prin urmare, este esential sa ai totul pregatit in baie inainte de a baga copilul in apa (sapunuri, prosop, etc.).

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sanatatea-copilului