Bauturi

# obtinere cafea perfecta #preparare cafea #cafea perfecta #cafea

Cele mai bune metode de a obtine o cafea perfecta!

Cei mai multi dintre noi nu isi pot incepe ziua fara o cafea buna. Pentru iubitorii acestei licori magice, o ceasca buna de cafea savurata dimineata in liniste, poate fi responsabila pentru starea de spirit din intreaga zi. Ritualul prepararii cafelei difera de la persoana la persoana, la fel si gustul, aroma si intensitatea. Cand vorbim despre cele mai bune moduri de a pregati o cafea, parerile sunt impartite, unii considera ca numai cu ajutorul anumitor aparate poti obtine cafeaua perfecta. 

Daca sunteti in cautarea unei metode sigure si eficiente de preparare a cafelei perfecte, iata  cateva sfaturi simple si usor de aplicat. Cu putina rabdare veti putea sa va pregatiti propria ceasca de cafea perfecta in fiecare dimineata, chiar in propria casa.  Andrei Ianosi, barista si coffee specialist la boabepenisip.ro, ne dezvaluie cateva dintre secretele obtinerii cafelei perfecte.

“Pentru multi dintre noi, cafeaua de dimineata este modul in care incepem ziua. In ultimii doi ani, lucrand de acasa, iubitorii de cafea au fost nevoiti sa isi prepare singuri cafeaua, mult dintre ei investind in aparate si gadgeturi de ultima generatie. Toti cautam reteta perfecta, solutia cea mai buna prin care sa obtinem acel gust unic. Secretul este ca puteti prepara o cafea grozava cu orice metoda si orice instrument pe care il aveti la indemana. Indiferent daca va place ritualul de a face cafea manual sau cu ajutorul aparatului de cafea automat, nu exista o metoda gresita, dar fiecare are plusurile si minusurile sale. Exista insa cateva moduri prin care va puteti imbunatati gustul cafelei de dimineata, indiferent de cum va place sa o preparati. Pentru ca in final, cafeaua perfecta este cea care ne place fiecaruia!.”

Potrivit specialistilor exista mai multe metode de preparare a cafelei. Prima si cea mai cunoscuta este cu ajutorul cafetierei. Printr-un proces rapid si usor, putem obtine o cafea buna cu minimum de efort. A doua metoda este cafeaua obtinuta prin turnare cu ajutorul Chemex si V60, procedee asemanatoare,  singura diferenta constand in modul in care este macinata cafeaua. V60 necesita o macinare mai fina decat Chemex, din cauza grosimii filtrelor de cafea folosite.” Una dintre cele mai utilizate metode pentru a obtine o ceasca de cafea delicioasa, aromata si complexa este aparatul de cafea turnabil. Daca folositi un filtru V60 pentru a prepara cafeaua trebuie sa tineti cont de cateva aspecte foarte importante si anume: dimensiunea cafelei (gradul de macinare), temperatura apei, filtrul folosit si raportul cafea/apa. Daca nu aveti acasa o rasnita electrica, atunci cand cumparati boabele de cafea, rugati barista sa va ajute sa le rasneasca special pentru V60 sau Chemex. De obicei timpul pentru a prepara cu cana de cafea cu ajutorul acestei metode este intre trei, patru minute. Rezultatul, o cafea aromata, echilibrata si delicata!.”, explica specialistul in cafea.

Alte metode de preparare sunt cu ajutorul aeropress-ului si French press. Aeropress este o metoda simpla, usoara si rapida pentru a obtine o cafea mai puternica, comparata de unii cu espresso. Daca va place intensitatea puternica a cafelei, Moka Pot este metoda perfecta de a o obtine. Ca si in cazul espressoului, apa clocotita - presurizata cu abur - este trecuta prin cafeaua macinata, iar rezultatul este bogat, aromat si foarte concentrat. Iar daca va place cafeaua tare si aromata, atunci frech press ( presa franceza) este alegerea ideala. Cu un timp de preparare de 4 minute, aceasta metoda presupune adaugarea cafelei macinate direct in apa fierbinte.

Reguli pentru o cafea perfecta!

Boabe proaspete de cafea de specialitate

Prima si cea mai importanta regula este alegerea unei cafele de specialitate. Spre deosebire de boabele de cafea pe care le gasim in marile lanturi de magazine, cafeaua de specialitate este aromata, gustoasa si foarte apeciata de iubitorii de cafea. “Secretul gustului unei cafele perfecte consta evident in alegerea boabelor de cafea speciale. Sortimentele de cafea de pe boabedenisip.ro au fost alese cu grija, astfel incat sa poata satisface si cele mai pretentioase gusturi, de la cea cu note de ciocolata cu alune si nuci de macadamia, la cea  cu note de citrice, ciocolata si nuante florale, pana la cea cu caramel si stafide. Cafeaua este culeasa manual, procesata natural, iar amestecurile sunt conceput special pentru oferi un gust echilibrat si un caimac persistent. Emotia si personalitatea unei cafele desavarsite incep cu o poveste. Prajirea boabelor de cafea este deopotriva o arta si o stiinta. Deosebirea intre o cafea perfect prajita si una prajita neuniform consta in detalii fine, iar cateva secunde pot face diferenta.”, continua Andrei Ianosi.

Rasnita

Daca va place sa simtiti miros de cafea in toata casa si sa va macinati singuri cafeaua, atunci cea mai buna investitie este o rasnita. Cafeaua incepe sa isi piarda din calitati aproape imediat dupa macinare. Asadar, cea mai gustoasa cafea este facuta din boabe proaspat macinate chiar inainte de preparare.

Pastrati proaspete boabele de cafea si depozitati-le corespunzator

Pastrati intotdeauna boabele de cafea intr-un recipient etans (borcanele din sticla sau vasele de depozitare din ceramica cu garnituri de cauciuc sunt alegerile ideale) sau in punga in care ati cumparat cafeaua. Sigilati etans, iar valve de pe punga permite sa se degaje CO2 (pe care il inmagazineaza cafeaua in timpul procesului de prajire) si nu permite sa intre O2 (care produce oxidarea cafelei).

Nu depozitati niciodata cafeaua in frigider (cafeaua prajita este poroasa si absoarbe usor umezeala si mirosurile alimentare). In mod optim, cumparati o cantitate de cafea proaspata pentru cinci pana la sapte zile si pastrati-o la temperatura camerei.

Utilizati apa de buna calitate

Pe langa o cafea de specialitate, apa este responsabila de gustul unic si aroma intensa ce reies din boabele de cafea proaspat macinate. Dar nimic nu poate strica o cafea mai sigur decat apa de la robinet cu clor sau arome neplacute. Optati pentru apa de izvor sau apa imbuteliata (apa folosita la prepararea laptelui pentru bebelusi, este cea mai buna apa imbuteliata pentru cafea).

Evitati filtrele ieftine si optati pentru filtre de calitate

Exista o hartie de filtru care se potriveste fiecarui tip de metoda de preparare a cafelei, indiferent daca este V60, Chemex sau Aeropress. Asigurati-va ca le obtineti pe cele potrivite verificand ce recomanda producatorul. “Daca optati pentru metoda de preparare a cafelei cu un filtru V60, aveti grija sa folositi filtre de calitate. Filtrele de cafea din hartie la preturi avantajoase produc o cafea inferioara. Cautati filtre de hartie „albite cu oxigen” sau „fara dioxina”. Exista de asemenea filtre placate cu aur cu durata lunga de viata mai lunga. Acestea sunt recunoscute pentru a oferi o aroma maxima, dar pot lasa sedimentele sa treaca daca cafeaua este macinata prea fin.”, explica Andrei Ianosi, coffee specialist.

Masurati si folositi cantitatea necesara de cafea

Cu toti avem tendinta de a experimenta atunci cand vine vorba despre cafea, dar cateodata prea putin este chiar prea putin si vom obtine o cafea slaba si fara gust, iar prea mult poate sa insemne o cafea tare si amara. “O regula buna de urmat pentru prepararea cafelei este sa respectati un raport de 60 de grame de cafea per litru de apa. Unele cafele functioneaza mai bine cu o cantitate putin mai mare de cafea fata de apa, dar 60 de grame per 1 litru este un punct bun de plecare. Pentru o cana de 300 ml de apa vom folosi 18 grame de cafea. Si daca doriti o infuzie mai puternica, incercati sa adaugati 5 g de cafea macinata in plus. De exemplu persoanele carora le place cafeaua la espressor, pot opta pentru Metaphor Coffee (8:2) este un amestec de cafea de specialitate 80% Arabica si 20% Robusta. Amestecul contine cafea crescuta la o altitudine de 600 – 1400 m, din zonele geografice Indonezia, Honduras si Brazilia. Cafeaua este culeasa manual, procesata natural, iar amestecul este conceput special pentru a oferi un gust echilibrat si un caimac persistent. Cafeaua este proaspat prajita dupa un profil special creat pentru a scoate tot ce este mai bun din cafea pe espressor. Fiecare modificare pe care o faceti va afecta aroma cafelei, uneori in bine, alteori in rau. Experimentati pana cand gasiti echilibrul potrivit.”, recomanda specialistul.

Pastrati curate echipamentele de preparat cafeaua

Echipamentele de cafea trebuie curatate dupa fiecare utilizare, iar recipientele de depozitare si rasnitele la fiecare cateva saptamani pentru a indeparta orice acumulare de ulei. Cel putin lunar, aplicati o solutie puternica compusa din apa si otet sau un produs de curatat special pentru echipamente de cafea, pentru a dizolva orice depuneri minerale. Clatiti bine inainte de reutilizare.

A face o ceasca de cafea perfecta este o modalitate excelenta de a ne incepe dimineata. Asadar, asigurati-va ca boabele de cafea sunt mereu proaspete si ca echipamentul este intotdeauna curat. Folositi filtre de calitate si nu subestimati importanta apei. Dar, in afara de toate acestea, ceasca perfecta de cafea este si despre experimentare. Nu ramaneti la o singura aroma si o metoda de preparare, indrazniti sa experimentati, sa faceti modificari, sa incercati arome, gusturi si amestecuri noi de cafea. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Inghetata raw cu 3 ingrediente

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare